14516
 
Namn: Fanny Malmborg
Född: 13 juli 1993
Sport: Judo
Viktklass: -57kg
Klubb: Staffanstorps judoklubb
Tränare: Martin Andréason och Jennie Andréason

 

” Var dig själv, alla andra finns redan!”

 

 

Jag är en glad och sprallig tjej från en liten by nere i Skåne, Staffanstorp, som lärde mig springa innan jag kunde gå, handvolt före hjulning och har tränat hela mitt liv. Från babysim till nuvarande elitsatsning i judo. Det har varit en lång resa fram tills idag, och jag är medveten om att resan än inte har nått sin destination. Men jag njuter av färden och ser framemot nästa utmaning.

Simningen höll jag på med ett bra tag, närmare bestämt tills jag var åtta år. Under mina tidigare år av barndomen minns jag även att jag höll på med någon slags gymnastik tills det att jag hade fyllt sex år. Under några korta perioder har jag både spelat handboll och innebandy, men så länge jag har tränat judo har det alltid varit nummer ett för mig.

Jag började träna judo när jag var 6 år gammal. Jag fastnade direkt, det här var något jag ville hålla på med. Minns klart och tydligt att pappa frågade mig om jag verkligen ville fortsätta träna judo när det blev dags att köpa min första judodräkt. En fråga som inte behövde lång betänketid – jag hade bestämt mig redan innan den ställdes.

Jag stod ofta på prispallen, jag har många brons och silvermedaljer i min samling från mina första år som judoka. Men mitt första guld kom inte förrän 2004, 9 år gammal, när vi var i Polen med klubben. Sedan dess har det blivit många fler under årens gång.

Jag kom med i ungdomslandslaget till våren 2009 och 2013 gjorde jag mitt sista år som A-kandidat i Juniorlandsaget. 2014 tog jag klivet upp i seniorvärlden, tyvärr drog jag på mig en korsbandsskada i januari -14 som blev väldigt långdragen och det var först hösten 2015 som jag åter stod på mattan igen. Dessvärre var olyckan framme redan i januari året efter (2016) och precis innan jag var klar med min rehabilitering (november -16) insjuknade jag i akut leukemi (Blodcancer). Fick min sista kur med cellgifter i Mars 2017 och fick sedan ett återfall i Juli 2017. Genomförde en stamcellstransplantation i September 2017 och sedan dess har jag kämpat för att ta mig tillbaka dit jag en gång var och så småningom även förbi det.

När jag inte har judodräkten på mig så studerar jag till ekonom vid BTH i Karlskrona. Mina studier är på distans vilket gör att jag lätt kan packa ner dem i resväskan och därmed inte behöver välja bort någonting för att kunna satsa helhjärtat på min dröm om att ta mig till ett OS. Det har även underlättat för mig med mina skador och sjukdom att ha något annat att tänka på.

Share